Vintersolverv ble solsnudagen

L1020354

SOLSNUDAGEN- eller vintersolverv, - akkurat nå kl 10.19


For dem som har vokst opp med blånisser på TV, heter det solsnudagen. For litt voksnere folk er det vintersolverv den dagen sola viser seg kortest på himmelen.

I dag er den korteste dagen på den nordlige halvkule, men den lengste i syd. Grunnen til forskjell på lengden på dagen er at jorden snurrer rundt en akse, som ikke er vinkelrett på det planet der jorden går rundt solen. – Men ingenting snur. Jorden snurrer på samme måte hele tiden, og det gjør solen også. Det er bare vinkelen som endres, slik at vi fremover får mer sollys rettet mot oss her på den nordlige halvkule.

Når det er sommer hos oss, heller vi mot solen – og motsatt om vinteren. Hadde ikke det skjedd, så hadde vi ikke hatt ulike årstider. Mørket skaper bekymringer Mange drømmer seg nok tilbake til sommeren, med lange, lyse dager. Årets lengste dag i 2017 var 21. juni, nemlig sommersolverv. Da stod solen opp klokken 04.09 og gikk ned klokken 23.11, hvilket ga oss hele 19 timer og 2 minutter med dagslys.

Redusert antall timer med dagslys påvirker oss: – Mennesket er generelt veldig ytre stimulert, og lys er en av de viktigste kildene. Et mennesket tenker ca. 60 000 tanker i døgnet, og hos gjennomsnittsmennesket er 85 prosent av disse bekymringer. Dermed påvirker mørket en del.

– Norge er verdens rikeste og vakreste land, men vi er ikke så veldig flinke på det emosjonelle og mentale. Vi bruker for lite tid og energi på å finne ut hvem man selv er og relasjonen til seg selv. Dermed har man det gjerne ikke så bra med seg selv, og mangler en indre styrke. Derfor påvirkes man mer av det ytre. Eksempelvis mørket, som for noen kan føre til en liten høst/vinter-depresjon.

Legg bort mobilen. Et godt tips mot høstmerket, er kvalitetstid: – Vi må jobbe med relasjonen til oss selv, og vår relasjon til de rundt oss. Vi har blitt for ytre relatert; for opptatt av det ytre og digitale. Vi bør bruke mer tid på følelsene våre, og vi må snakke mer med hverandre og ha den gode samtalen.

– Julen gir oss en ypperlig mulighet til det! Ved å styrke relasjonskvaliteten til de rundt oss, får man trygghet og en økende fellesskapsfølelse. Det er styrkende for selvbildet, og hemmende for mulig depresjon.

– Legg vekk mobiltelefonen og snakk sammen, eller spill ludo! Det er bra for den psykiske helsen. 

– Vinteren er for de fleste en mer passiv tid, hvor kulden og mørket hemmer aktivitet. Passitivitet er roten til alt ondt. Man må veksle mellom aktivitet og hvile, og finne balansen. Derimot blir det lettere å innta en mer positiv og aktiv innstilling i takt med at dagene blir lenger: –

Dagslys har generelt en psykologisk stimulerende virkning: som påvirker følelsene og tankene våre positivt. Med en gang solen kommer frem og temperaturen går opp, spretter vi frem som «kuen på beitet». – Vi har et stort behov for fellesskap og opplevelser, og det muliggjør lyset og varmen ved at vi blir mer positive og aktive. 

Write your text by editing it directly on this page.